Panourile solare genereaza energie nepoluanta, gratuita si regenerabila

Home » Presa » Panourile solare genereaza energie nepoluanta, gratuita si regenerabila

panouri-solare-universitatea-de-vest-timisoaraPanourile solare genereaza energie nepoluanta, gratuita si regenerabila. Pana acum suna foarte bine. Insa pretul unui watt de la soare este de 6-7 ori mai mare decat al unuia din termocentrala pana la amortizare.

Energia solara, precum cea eoliana sau marina este doar o alternativa la formele de energie conventionala, cel putin pana in prezent. Avand in vedere ca aceste forme de alimentare nu pot face fata necesarului energetic al Terrei, nu ramane decat sa folosim energia alternativa in combinat ie cu centralele pe baza de carbune sau nucleare. Pana cand energia alternativa nu va mai fi doar o alternativa, ci modul firesc de alimentare. Pe de alta parte, marele dezavantaj al panourilor este ca depind de razele soarelui, anume de cantitatea de radiatii solare care ajung pe pamant. Iar aceasta este variabila. Depinde de ora, de perioada anului, de conditiile atmosferice. In plus, randamentul sistemelor solare depinde de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, de pozitia pe glob.

Cum aprinde soarele becul? Panourile solare pe baza de celule fotovoltaice produc energie electrica gratuit. Pe scurt, in contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Explicatia chimica ar fi ca fotonii "bombardeaza" atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0,3% si estimarile spun ca va depasi 0,4% pana la finalul lui 2010. Este un procent infim deocamdata, insa pe masura ce tehnologia avanseaza, energia solara va fi tot mai utilizata. O alta intrebintare a panorilor este incalzirea termica: apa, locuinte, sere. Mai mult, apar tot mai des numeroase dispozitive solare pe piata, de la ceasuri de mana la sateliti. Procesul este urmatorul: panoul capteaza caldura solara si o transfera prin intermediul unor tuburi unui flux de apa. Astfel, apa este incalzita si poate fi apoi folosita sau stocata pentru utilizare. Sistemul este ecologic, dar destul de costisitor. Un sistem de panouri solare pentru incalzirea apei ajuta si la incalzirea locuintei pe perioada primavara-toamna-iarna, dar trebuie sa functioneze in paralel cu o centrala termica. Avantajul principal al panourilor este ca reduce considerabil consumul de gaz pe timp de iarna.

Eficienta si amortizare Studiile legate de panourile solare arata o durata de viata in jur de 30 de ani. In momentul de fata, eficienta panourilor solare se situeaza intre 13 si 17%. Doar in conditii de laborator s-au obtinut eficiente de peste 20%. Odata cu evolutia tehnologica, in 30 de ani vor exista panouri solare cu eficiente de 35-40%. Amortizarea cheltuielilor initiale Conform lui Claudiu Fodor, director general al F.A.C Productie, partener Soltech pe Bucuresti, "amortizarea se face in functie de consumul fiecarei persoane de apa calda, insa in cazul unei dimensionari corespunzatoare a instalatiei media este de 3 ani". In cazul instalarii pe blocuri, perioada este mai mica.

panouri-solare-cu-tuburi-vidate-superconductoareDirectorul companiei Horst Silbernagel, producatoare de panouri solare pentru aer cald, da drept termen de amorizare a investitiei jumatate din perioada de garantie. Asadar, recuperarea se poate face in doi ani jumatate, trei ani jumatate, cinci ani sau chiar sapte ani jumatate. Corneliu Topana, director la Iuco Top SRL, adauga factorul sursei pe care o avea inainte utilizatorul si complexitatea instalatiei. Astfel, cei care folosesc in momentul de fata gaze au de asteptat 5-6 ani pentru a-si recupera investitia, utilizatorii curentului electric, 3-4 ani, iar cei care au ca materia prima lemnul, 3 ani. In ceea ce priveste preturile panourilor din Romania, sunt mai ridicate decat in alte tari din cauza neimplicarii statului, care nu subventioneaza companiile care apeleaza la aceasta forma de energie, potrivit domnului Fodor. Directorul companiei produca toare de panouri Iuco Top marturiseste ca preturile panourilor romanesti sunt inferioare celor din import, dar ca nu se ridica inca la nivelul celor produse de firme de renume in Europa. Pe de alta parte, directorul general Horst Silbernagel considera ca "au cele mai bune preturi comparativ cu celelalte sisteme solare din EU". Tehnologia lor este, in plus, adaptata climei din Romania, lucru pentru care s-a lucrat mult. Mai mult, compania are posibilitatea de a proiecta si produce pana si tunuri solare.

Creste piata romaneasca de energie solara? Cum pretul energiei este mereu in crestere, Horst Silbernagel considera ca firmele vor fi interesate sa investeasca in instalatii neconventionale. Claudiu Fodor apreciaza ca anul acesta piata a inregistrat o crestere semnificativa fata de anul trecut si mai ales ca s-au construit multe locuint e noi care se doresc a fi dotate din constructie cu sisteme solare. Corneliu Topana priveste lucrurile din punct de vedere ecologic, avand convingerea ca romanii vor constietiza probleme legate de poluare, "dar si economia de gaze, curent electric, lemne etc., care se vor scumpi si vor ajunge la nivelul UE". In ceea ce priveste absenta sistemelor solare in casele romanilor, directorul F.A.C. Productie, Claudiu Fodor considera ca piata romaneasca este in cunostinta de cauza, problema care incetineste comercializarea masiva a sistemelor solare este de fapt legata doar de costurile ridicate ale produselor. Speranta lui este ca in viitor sa existe o implicare mai mare a statului, anume reduceri legate de vama, TVA etc. "Piata romaneasca nu este suficient educata si exista permanent riscul sa se repete istoria oricarui produs nou intrat pe piata din Romania: prima data se vand produse foarte slabe calitativ cu adaosuri foarte mari. "Domitian Covaci, Idella, companie distribuitoare.

panouri_solare_universitatea_de_vest_timisoara-1De unde importam panourile? Domitian Covaci, reprezentantul companiei distribuitoare Idella, comercializeaza produse cu tara de origine China din cauza faptului ca zeci de milioane de chinezi folosesc panourile solare pentru apa si incalzire. Un alt distribuitor, Tudor Teodorescu, director T&T al Construct SRL, importa tehnologie din Austria, "de la cea mai mare firma din domeniu". Cladiu Fodor aduce produse din Grecia „datorita experientei bogate a acestei tari in utilizarea energiei solare”. Garantia produselor importate este asigurata fie "on site", prin inlocuirea produselor defecte, cum precizeaza domnul Tudor Teodorescu. In cazul companiei Idella, garantia produselor este intre 1 si 8 ani, iar tuburile se schimba gratuit daca se sparg din cauza grindinei mai mari de 3 cm sau orice componenta a sistemului daca are vreun defect de fabricatie.

Legat de preturi, comparativ cu alte produse de energie alternativa existente pe piata romaneasca, tehnologia oferita de Idella are un nivel al preturilor intre mic si mediu, incepand de la 1.900 lei pana la 8.000 lei pentru sisteme mai complexe de panouri. "Avantajul nostru este ca sunt produse in China. Cu toate acestea, producatorii chinezi au certificari TUV si ISO, pe care producatorii romani nu le au.

panouri_solare_vara_nepresurizat_cu_rezervor_1Cum se monteaza? Panoul solar se va pune pe partea sudica a acoperisului sau intr-un loc unde este mult soare zilnic, la un unghi de aproximativ 45 de grade. Panourile cantaresc numai cateva zeci de kilograme. Ele se pot incastra in acoperis, pot fi montate inclinat pe acoperisuri inclinate sau plane. Pe piata sunt disponibile si panourile cu tuburi, care pot fi prinse pe verticala, pe peretele sudic al cladirii. De regula, pachetul care se instaleaza odata cu panoul consta, pe langa panouri, intr-un boiler, accesorii de montaj pentru acoperis uri inclinate, automatizare circuit solar, vas de expansiune, agent termic solar si statia solara de pompare. Investitia in panourile solare se poate recupera numai din economia de combustibil conventional intr-o perioada de trei-patru ani, daca panoul solar inlocuieste un echipament cu functionare electrica, si in 9 ani daca panoul solar inlocuieste un echipament pe gaz natural. Costurile montarii unui panou solar sunt aproximativ 10% din costurile sistemului in sine, declara un reprezentant al companiei de montare de panouri, Electro Service. Potrivit acestuia, "orice acoperis este pretabil pentru montarea unui panou solar, doar pe blocuri este mai greu tehnic. Ar trebui sa facem legatura intre baia omului si acoperis, sa ies pe fereastra..."

Si panourile solare polueaza Folosirea panourilor solare produce CO2, la fel ca in cazul gazului, carbunelui si petrolului. Deosebirea consta in cantitate. Panourile solare sunt mai putin poluante decat combustibilii enumerati, dar in schimb polueaza atmosfera inca inainte de utilizarea lor propriu zisa, pentru ca in procesul lor de producere se emana cantitati uriase de CO2. Aparatele necesita materiale prime, procese complexe de productie, transport, montare, etc. Estimativ, ca un metru patrat de panouri solare elibereaza in atmosfera o cantitate de CO2 intre 75 si 314 KG pe an.In conditii normale, producerea unui kWh de energie electrica prin intermediul panourilor solare duce la eliberarea a 70-150 de grame de CO2 in atmosfera. Pe de alta parte, gazul elibereaza 450 de grame, iar carbunele 850 de grame la producerea aceliasi cantitati de energie.

Panourile solare sunt cu certitudine o alternativa mai buna de producere a energiei decat carbunele sau gazul metan. Iar pe masura ce tehnologia, care este inca departe de maturitate, va avansa, preturile tot mai mici si performantele tot mai crescute vor face ca ele sa fie din ce in ce mai utilizate.

Mihaela AVRAM in constructiv.ro

Costuri de livrare panouri solare

Sistemul de livrare/transport pentru sistemele de panouri solare comandate de pe site-ul panourisolare.eu este urmatorul:
1. comandati un sistem de panouri solare dorit folosind Pagina de Contact
2. dupa ce ati completat datele necesare (putine!), veti fi contactat telefonic de catre un agent de vanzari panourisolare.eu
3. dupa ce au fost stabilite detaliile necesare vanzarii sistemului de panouri solare, prin curier rapid, in termen de 3-5 zile veti primi acasa produsele comandate.
Nota: Taxele de transport variaza intre 100 si 300 de lei, in functie de greutatea coletului.

Casa Verde – Finantare sisteme solare

Titlul oficial: Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Titlu prescurtat: Casa Verde. Detalii despre cum orice roman poate obtine finantare nerambursabila pentru instalarea de panouri solare

Energie termica? Energie electrica?

In prezent sunt utilizabile doua tipuri de panouri solare: cele care produc energie termica si, respectiv, energie electrica. In functie de nevoile proprii, putem alege una dintre cele doua variante cu mentiunea ca primul tip de panouri, care produce energie termica, are rol in incalzirea apei si a locuintei, insa doar pe timp de vara, deoarece iarna temperaturile foarte scazute nu pot oferi conditii pentru desfasurarea procesului de incalzire. Cea de-a doua categorie cuprinde panourile care produc energie electrica, acestea fiind cele mai cautate, dar si cele mai costisitoare. Procesul are la baza celula fotovoltaica ce produce, la contactul cu razele solare, energie electrica.
Solutie web oferita de BlackCode | Promovat de venditio-markety.ro